Vrijheid, veiligheid en privacy online

 

  Vrijheid, veiligheid en privacy online

Eigenlijk is alles wat je online doet openbaar., nog wel meer dan dat wij ons nu realiseren. Zo kunnen bedrijven door in jou telefoon te kijken zien waar jou interesses liggen en zo kunnen ze bijvoorbeeld daar reclame van laten zien op jou telefoon zodat jij het sneller zal gaan kopen. Zo maken zij meer geld. Ook kunnen criminelen er vies gebruik van maken. Je kan je activiteiten op het internet niet helemaal privé maken, maar je kan het wel een stuk minderen. Hier een paar tips om dat te doen.

 

  • Gebruik openbare wifi veilig. Openbare wifi is vaak gratis te gebruiken. In de trein, op een terras en op school. Ze zijn heel handig en fijn als je op dat moment geen internet hebt, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn. Alle mensen die dat gebruiken kunnen anderen dan afluisteren. Dus wat je kan doen is: pas je instellingen aan. Als je bent verbonden met de WIFI-hotspot, zet dan op de mogelijkheid om te delen ‘uit’.

 

  • Bescherm je privacy op sociale media. Zoals ik net al zei is ook sociale media niet privé. Alles wat je doet kan gezien worden, worden afgeluisterd en worden opgeslagen door anderen. Wat je kan doen om toch iets meer privé te hebben? Log elke keer als je bijvoorbeeld op Facebook of Instagram bent geweest uit. Zo maak je het die mensen een stuk lastiger.

 

  • Kies een goede Browser. Op bijna elke computer staat er een standaard browser op. Op Windows zit bijvoorbeeld Internet Explorer, bij Apple apparaten zit Safari en op Android apparaten zit de browser Google Chrome. Heel handig maar niet zo veilig. Wat je kan doen is om je browser aan te passen naar jouw wensen. Ook is het belangrijk om te weten wat de browser met je gegevens doet. Google Chrome is niet zo goed voor je privacy, Mozilla Firefox daarentegen is een stuk beter om te gebruiken.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s